Agios Sostis - A nyugalom partja

Agios Sostis: Szebbnél szebb tavernákat felvonultató nyugodt üdülőparadicsom, háttérben a Marathonisi kis sziget. A part mentén, tengerszint felett végig magas teraszok, koktélbárok és éttermek érik egymást. A tengerpart nagyon változatos, homokos és sziklás. A tengeri viharok eléggé össze piszkíthatják a partot. A strand szinte naponta új arcát mutatja, a víz magasságától függően találunk itt bokáig érő kristály tiszta partszakaszt. A tenger itt nagyon lassan mélyül, akár a Balaton. Agios Sostis partszakaszán van a Cameo sziget, vagy ahogy a túristák nevezik a diszkó sziget. Az 1953-as földrengés szakította el a szigetet a parttól. Azóta egy hósszú fa híd köti össze a szigetet a parttal. A Cameo sziget vízi élővilága változatosabb az Agios Sostis partszakaszához képest, köszönhető ez annak, hogy a sziget körül nem homokos a talaj, hanem különböző méretű kövek és sziklák borítják. A hófehér köveken sok-sok tengeri sün és apró rákok hagyják, hogy bámuljuk őket a kristály tiszta vizen keresztül. Aki körbejárja a szigetet egyénileg vagy a fakultatív hajókirándulás alkalmával az megfigyelheti, hogy ahol nem homokos a strand, hanem kavicsos vagy sziklás, ott sokkal átlátszóbb, valóban kristály tiszta a víz. Igaz ez a Cameo szigetre is. Gyönyörű élővilágot figyelhetünk meg a fahídon átkelve, valamint a sziget strandján is. A szigetre 4 euro a belépő, két bár található itt, valamint esténként diszkó pezsdíti fel az éjszakai életet. A bárokban lefogyasztható a belépő ára. Agios Sostis-nak van egy kikötője is. Innen egész nap indulnak különböző üvegaljú hajós kirándulások a teknős lesre, a Marathonisi szigetre, hogy lencsevégre kaphassuk a caretta-caretta álcserepes teknőst. Van egy városi legendája is Agios Sostis falunak. Állítólag a kikötőben a reggeli órákban megjelenik Sotiris a teknős, akit egy helyi halász etet. A túristák körében híressé vált caretta-caretta sajnos nem menetrendszerint jár a partra, ezért legyünk türelmesek, mert reggel 7:00 és 9:00 között bármikor felbukkanhat Sotiris a robusztus teknős.
0 Responses

Megjegyzés küldése

Zakynthos - Görögország busszal

Azért készült el ez az oldal mert, akik azt hiszik, hogy csodálatos Görög szigetekre csak méregdrága repülős utakkal lehet eljutni, azok is ismerjék meg a buszos utakat.

Nyári szezonban pl. egy zakynthosi repülőjegy és az illeték árának feléből, akár 2 hetet is nyaralhatunk úgy, hogy egy nagyon szép apartmanban lakhatunk a tengerparthoz nagyon közel.

Ez nem reklám, egyszerűen azt amit átéltünk ezeken a szigeteken, azt a csodát és szeretetet szeretnénk minél több emberhez eljuttatni, tovább adni, hogy átélje mindenki, amit korábban mi sem hittük, hogy átélhetjük.

Bátran ajánlom a Grand Tours és Anett Tours irodákat, akik egyenlőre egyediek az utazási irodák között abban, hogy Görög szigetekre is szerveznek buszos utakat, elérhető árakon, korrekt apartmanokkal. Bármelyik irodával is utazzanak, mindegyik megbízható, több éves tapasztalattal szervezik le ezeket a csodás utakat.

Navaggio öböl - Görögország legszebb strandja

Navaggio öböl - (ejtsd Návájó) Zakynthos sziget, sőt egész Görögország egyik legszebb, legnépszerűbb és legtöbbet fotózott strandja. Kizárólag hajóval, a tenger felől lehet megközelíteni. Ha valaki egyénileg szeretné felkeresni a hajóroncs öblöt, akkor Porto Vromiba kell eljutnia. Itt már hajósok várják az idelátogató turistákat, hogy pár euróért átvigyék őket az öbölbe. Közel 300m magas hófehér sziklafalak határolják a kis öblöt. A sziklafalak tetejét sűrű zöld erdő borítja. A Navaggio öböl partja nem homokos, hanem apró, fehér kavicsos. Gömbölyűre csiszolt apróbb és nagyobb kavicsok maszírozzák az ide látogatók talpát. A víz itt kristálytiszta, káprázatosan kék, a türkiz szinte minden árnyalatában pompázik. Sokak szerint ahogy a fény visszaverődik a hófehér sziklafalakról és a vakítóan fehér kavicsokról, ez okozza ezt a kékes színkavalkádot. Navaggio az a hely, amit egyszer legalább mindenkinek látni kell, át kell élni azt a magával ragadó élményt, amit az óriási fehér sziklafalak, a hófehér kövek és a kristlytiszta kék tenger áraszt. Szinte magába szippantja az embert a hely hangulata, Navaggio maga a tengeri éden. Fent a hegyekben, Anafonitria és Volimes között található egy függő erkély, 300 méter magasan a szakadék felett, amelyről mindenki elkészítheti saját képeslapját a Navaggio öbölről. Fent a mesterséges párkányon páratlanul szép panoráma tárul a szemünk elé. Navaggio felülről is megmutatja bájait, csak győzze a memóriakártyánk a fotózást és a filmezést. Egy hajóroncs található a parton, ami 1983 óta rozsdásodik a Navaggio öbölben. 1983-ban a partiőrség két csempészhajót vett üldözőbe amik alkoholt, drogot és cigarettát csempésztek. Az egyik hajónak sikerült Kefalónia irányában elmenekülni. A másik csempészhajó kapitánya pedig úgy gondolta, hogy az öbölben elrejtőzik az üldözöi elől, a viharban viszont zátonyra futott. A hajót kivontatták a partra és azóta is ott rozsdásodik az öbölben. A hajó igazi túristalátványosság lett, Zakynthos jelképévé vált. Egyes pletykák szerint a csempészhajón annyi cigaretta volt, hogy egész Zakynthoson 2 évig ingyen cigarettázott mindenki. A hajó kapitánya pár éve szabadult a börtönből, senkinek nem hajlandó nyilatkozni a történtekről. Elvonultan él a nyilvánosságtól.