Zakynthos sziget legnépszerűbb strandjai

A legszebb strandok és partszakaszok, amelyeket érdemes felkeresni ha Zakynthoson nyaralunk

Navaggio öböl - (ejtsd Návájó) Zakynthos sziget, sőt egész Görögország egyik legszebb, legnépszerűbb és legtöbbet fotózott strandja. Kizárólag hajóval, a tenger felől lehet megközelíteni. Ha valaki egyénileg szeretné felkeresni a hajóroncs öblöt, akkor Porto Vromiba kell eljutnia. Itt már hajósok várják az idelátogató turistákat, hogy pár euróért átvigyék őket az öbölbe. Közel 300m magas hófehér sziklafalak határolják a kis öblöt. A sziklafalak tetejét sűrű zöld erdő borítja. A Navaggio öböl partja nem homokos, hanem apró, fehér kavicsos. Gömbölyűre csiszolt apróbb és nagyobb kavicsok maszírozzák az ide látogatók talpát. A víz itt kristálytiszta, káprázatosan kék, a türkiz szinte minden árnyalatában pompázik. Sokak szerint ahogy a fény visszaverődik a hófehér sziklafalakról és a vakítóan fehér kavicsokról, ez okozza ezt a kékes színkavalkádot. Navaggio az a hely, amit egyszer legalább mindenkinek látni kell, át kell élni azt a magával ragadó élményt, amit az óriási fehér sziklafalak, a hófehér kövek és a kristlytiszta kék tenger áraszt. Szinte magába szippantja az embert a hely hangulata, Navaggio maga a tengeri éden. Fent a hegyekben, Anafonitria és Volimes között található egy függő erkély, 300 méter magasan a szakadék felett, amelyről mindenki elkészítheti saját képeslapját a Navaggio öbölről. Fent a mesterséges párkányon páratlanul szép panoráma tárul a szemünk elé. Navaggio felülről is megmutatja bájait, csak győzze a memóriakártyánk a fotózást és a filmezést. Egy hajóroncs található a parton, ami 1983 óta rozsdásodik a Navaggio öbölben. 1983-ban a partiőrség két csempészhajót vett üldözőbe amik alkoholt, drogot és cigarettát csempésztek. Az egyik hajónak sikerült Kefalónia irányában elmenekülni. A másik csempészhajó kapitánya pedig úgy gondolta, hogy az öbölben elrejtőzik az üldözöi elől, a viharban viszont zátonyra futott. A hajót kivontatták a partra és azóta is ott rozsdásodik az öbölben. A hajó igazi túristalátványosság lett, Zakynthos jelképévé vált. Egyes pletykák szerint a csempészhajón annyi cigaretta volt, hogy egész Zakynthoson 2 évig ingyen cigarettázott mindenki. A hajó kapitánya pár éve szabadult a börtönből, senkinek nem hajlandó nyilatkozni a történtekről. Elvonultan él a nyilvánosságtól.

Porto Roxa: Autóval Agios Leonból vagy Limnionasból lehet megtalálni Porto Roxa kikötőjét. A csipkés, meredek sziklafalak között van ez a keskeny öböl. Partja köves, sziklás.

Limnionas: Autóval Agios Leon falvacskából megközelíthető, az öböl vize itt is kristály tiszta.

Porto Vromi: Autóval két faluból is megközelíthető ez a kötelező látnivalókat rejtő kikötő. Anafonitria és Maries faluból is elérhető Porto Vromi. Kiépített strand nincs, de úszkálni, búvárkodni itt is lehet. Kis hajóval a Navaggio öbölbe is eljuthatunk a kikötőből. Mindenképp délelőttre időzítsük az öböl meglátogatását, mert visszafele a két tengeri áramlat találkozása miatt viharos hullámokkal találhatjuk szembe magunkat. 6 euroért egy hangulatos kis hajóval meglátogathatjuk a közeli barlangokat is, amelyből közel 400 db található Zakynthos szigeten. A kis hajóval olyan barlangokat is szemügyre vehetünk, amelyeket a nagy 3 szintes hajók nem tudnak megközelíteni a sziget körbe hajózása során. Porto Vromi kikötőjében látható még a szív barlang és a tengerek istenének, Posseidon arcát megformáló sziklaképződmény.

Agios Nikolaos: A keleti parton, a sziget északi felén található a kikötő. Hajók indulnak innen Kefalóniába. A strand kavicsokkal borított. A part előtt egy aprócska sziget van, amely szintén az Agios Nikolaos nevet viseli. A kikötő, a parton található kis kápolnáról kapta a nevét. A híres Kék Barlangokat (Blue Caves) innen is meglátogathatjuk hajóval.

Xigia: Makrigialos alatt találjuk ezt a remek kis strandot, amely egy víz alatti barlangot rejt. A barlangból kénes forrás tör fel. A partszakasz sziklás, a kéntől fekete színűre szineződtek a kövek. Igen sokan keresik fel Xigia kis strandját, ugyanis reumatikus fájdalmakra jótékony hatással van a kénes forrás.

Makrigialos: Az egyik legnépszerűbb strand Zakynthoson. Széles homokos és kavicsos tengerpartja van. A víz itt is kristály tiszta ami hirtelen mélyül.

Alykes: Autóval Katastariból és Alykanasból is megközelíthető ez a sólepárlással foglalkozó kis falu, amelynek kristály tiszta strandja és széles homokos partja van. Egész Görögországba szállítanak Alykesből sót. A strandszakasz itt is gyönyörű, vízi sportolásra is kiválóan alkalmas.

Alykanas: Igen közkedvelt strandja van, ahol a víz lassan mélyül, homokos a part és tiszta, átlátszó a tenger. Tavernák, bárok, napozóágyak várják a pihenni vágyókat.

Tsilivi: Szintén a közkedvelt strandokhoz tartozik Tsilivi is. Autóval csak 6 km-re található Zakynthos fővárostól. Nyüzsgő éjszakai élet fogadja a bulizni vágyókat. Csodálatos szállodák és virágos apartmanok szinesítik a partszakaszt. Finom homokos partja van, a víz itt is lassan mélyül. Jetski és egyéb vízi sportolási lehetőséget kínál a strand. Tsilivi méltán népszerű a túristák körében.

Argassi: A keleti part másik népszerű üdülőhelye. A fővárosból akár gyalog is átsétálhatunk Argassiba, ugyanis csak 4 km a távolság. Rengeteg szórakozóhely, bárok és tavernákat találunk a gyönyörű homokos parton.

Porto Zoro: Ez az a hely amit a legtöbb Zakynthosba látogató is felkeres. Ugyanis, meseszép, festői tája van a partnak. A part homokos, a tenger itt is kristálytiszta, a vízből jellegzetes sziklák magasodnak ki. Hangulatos tavernák várják az ide látogatókat. A nyugalmasabb üdülőhelyek egyike Porto Zoro

Banana Beach: Gyönyörű tengeri liliommal teleültetett partszakasz, amely méltán vívta ki a legszebb strand címét. Augusztustól csodálhatjuk meg a virágzó tengeri liliomokat. A sziget több pontjáról indulnak kifejezetten a Banana beachre autóbusz járatok. Jetski és más vizi sportolási lehetőséget kínál a strand.

Agios Nikolaos: A Banana beach és Porto Roma között találjuk ezt a fantasztikus beach houst. Szebbnél szebb tavernák és bárok elégítik ki az ide látogató túristák kívánságait. Búvárközpont is található a homokos tengerparton.

Porto Roma: Az arany színű homokos strandok egyike. Csendes kis strand, kristály tiszta tenger vízzel.

Limni Keri: A teknős öbölben, a szigrt déli részén, Keri mellett találjuk, ezt a csodaszép strandot. A tengerparti sétányon üzletek és virágos tavernák egész sora vár minket. Köves és homokos partszakasz váltja egymást. A partról gyönyörű panorámát nyújt a teknős alakú Marathonisi sziget, amely a caretta-caretta fő költőhelye.

Porto Koukla: Agios Sostis mellett találjuk ezt a parányi kis hangulatos strandot. Szintén kiváló panorámát nyújt a tengerből kimagasló teknős sziget. A sziklák tövében bújik meg a strandszakasz. Keskeny homokos és sziklás a part. Fent a sziklákon egy népszerű tavernában csodálhatjuk a felejthetetlen panorámát. A parton akár átsétálhatunk Agios Sostis strandjaira.

Agios Sostis: Szebbnél szebb tavernákat felvonultató nyugodt üdülőparadicsom, háttérben a Marathonisi kis sziget. A part mentén, tengerszint felett végig magas teraszok, koktélbárok és éttermek érik egymást. A tengerpart nagyon változatos, homokos és sziklás. A tengeri viharok eléggé össze piszkíthatják a partot. A strand szinte naponta új arcát mutatja, a víz magasságától függően találunk itt bokáig érő kristály tiszta partszakaszt. A tenger itt nagyon lassan mélyül, akár a Balaton. Agios Sostis partszakaszán van a Cameo sziget, vagy ahogy a túristák nevezik a diszkó sziget. Az 1953-as földrengés szakította el a szigetet a parttól. Azóta egy hósszú fa híd köti össze a szigetet a parttal. A Cameo sziget vízi élővilága változatosabb az Agios Sostis partszakaszához képest, köszönhető ez annak, hogy a sziget körül nem homokos a talaj, hanem különböző méretű kövek és sziklák borítják. A hófehér köveken sok-sok tengeri sün és apró rákok hagyják, hogy bámuljuk őket a kristály tiszta vizen keresztül. Aki körbejárja a szigetet egyénileg vagy a fakultatív hajókirándulás alkalmával az megfigyelheti, hogy ahol nem homokos a strand, hanem kavicsos vagy sziklás, ott sokkal átlátszóbb, valóban kristály tiszta a víz. Igaz ez a Cameo szigetre is. Gyönyörű élővilágot figyelhetünk meg a fahídon átkelve, valamint a sziget strandján is. A szigetre 4 euro a belépő, két bár található itt, valamint esténként diszkó pezsdíti fel az éjszakai életet. A bárokban lefogyasztható a belépő ára. Agios Sostis-nak van egy kikötője is. Innen egész nap indulnak különböző üvegaljú hajós kirándulások a teknős lesre, a Marathonisi szigetre, hogy lencsevégre kaphassuk a caretta-caretta álcserepes teknőst. Van egy városi legendája is Agios Sostis falunak. Állítólag a kikötőben a reggeli órákban megjelenik Sotiris a teknős, akit egy helyi halász etet. A túristák körében híressé vált caretta-caretta sajnos nem menetrendszerint jár a partra, ezért legyünk türelmesek, mert reggel 7:00 és 9:00 között bármikor felbukkanhat Sotiris a robusztus teknős.

Laganas: Az egész sziget legpörgősebb üdülőfaluja. Hatalmas, sok-sok kilométer hosszú, széles homokos tengerpartja van. A víz itt is nagyon sekély, lassan mélyül. Diszkók, night clubbok, gyorséttermek, helyi super marketek, tavernák százai fogadják a túristákat a több kilóméter hosszú laganasi főutcán. Laganas pezsgő éjszakai élete világhírű, az angol fiatalok kifejezetten ide jönnek bulizni, lazítani. A parton mindenféle sportolási lehetőséget találunk. Több féle iroda kínálja a fakultatív kirándulásokat a Navaggio öbölhöz, Kefalóniára, a teknős szigetre. Érdemes a magyar utazási irodával elmenni a fakultatív kirándulásokra, mert a Laganasi irodák nem mindeggyike biztosít magyar nyelvű idegenvezetőt. Laganasból indulnak autóbuszok a fővárosba. Laganas főutcáján több helyen is felszállhatunk a buszra. Sárga Bus Stop tábla jelöli a megállót. A menetrend ki van irva, általában óránként kétszer közlekedik a busz. A jegy árát nem rég emelték fel 1,60 euróra. A menetidő 15 perc. Laganasból a part mentén a homokban átsétálhatunk Agios Sostisba vagy Kalamakiba. A víz állásától függően bokáig vagy térdig érő vízben kell átsétálnunk Agios Sostis kikötőjébe ami kb 3 percet vesz igénybe. A kijelölt beton úton kb 20-25 percig tart a séta. Érdemes tehát a felmelegedett tengeri partszakaszon átgázolnunk annál is inkább, mert néhány szezon alkalmavával egy fa stéget építenek a helyiek Laganas és Agios Sostis közé, lerövidítve a két falu közti utat. Laganas mellett húzódik még egy nagyon hangulatos strand, még pedig Kalamaki. A két strand szinte már teljesen egybeépült. Sétálva a széles homokos parton a tavernák és bárok előtt, egy 10 perces könnyed gyaloglás Kalamaki.

Kalamaki: A teknős öböl partszakaszai között Kalamaki az egyetlen ahol töménytelen mennyiségű kagylót találunk. Be sem kell érte menni a vízbe, már a homok is tele van szebbnél szebb kagylókkal. A part még itt is széles és homokos, a víz lassan mélyül. Tavernák és bárok húzódnak a víz mellett. A partszakasz egészen a hegyekig nyúlik be. Kalamaki mindössze 7 km-re van a fővárostól, ahová innen busszal is eljuthatunk.

Gerakas: Az öböl legszélső strandja, amelynek van sziklás és homokos partja is. A víz itt is lassan mélyül, ezért hamar felmelegszik. A parton már találkozhatunk tojáslerakóhelyekkel. Ugyanis a caretta-caretta előszeretettel rakja le tojásait Gerakas finom homokos partjain.

0 Responses

Megjegyzés küldése

Zakynthos - Görögország busszal

Azért készült el ez az oldal mert, akik azt hiszik, hogy csodálatos Görög szigetekre csak méregdrága repülős utakkal lehet eljutni, azok is ismerjék meg a buszos utakat.

Nyári szezonban pl. egy zakynthosi repülőjegy és az illeték árának feléből, akár 2 hetet is nyaralhatunk úgy, hogy egy nagyon szép apartmanban lakhatunk a tengerparthoz nagyon közel.

Ez nem reklám, egyszerűen azt amit átéltünk ezeken a szigeteken, azt a csodát és szeretetet szeretnénk minél több emberhez eljuttatni, tovább adni, hogy átélje mindenki, amit korábban mi sem hittük, hogy átélhetjük.

Bátran ajánlom a Grand Tours és Anett Tours irodákat, akik egyenlőre egyediek az utazási irodák között abban, hogy Görög szigetekre is szerveznek buszos utakat, elérhető árakon, korrekt apartmanokkal. Bármelyik irodával is utazzanak, mindegyik megbízható, több éves tapasztalattal szervezik le ezeket a csodás utakat.

Navaggio öböl - Görögország legszebb strandja

Navaggio öböl - (ejtsd Návájó) Zakynthos sziget, sőt egész Görögország egyik legszebb, legnépszerűbb és legtöbbet fotózott strandja. Kizárólag hajóval, a tenger felől lehet megközelíteni. Ha valaki egyénileg szeretné felkeresni a hajóroncs öblöt, akkor Porto Vromiba kell eljutnia. Itt már hajósok várják az idelátogató turistákat, hogy pár euróért átvigyék őket az öbölbe. Közel 300m magas hófehér sziklafalak határolják a kis öblöt. A sziklafalak tetejét sűrű zöld erdő borítja. A Navaggio öböl partja nem homokos, hanem apró, fehér kavicsos. Gömbölyűre csiszolt apróbb és nagyobb kavicsok maszírozzák az ide látogatók talpát. A víz itt kristálytiszta, káprázatosan kék, a türkiz szinte minden árnyalatában pompázik. Sokak szerint ahogy a fény visszaverődik a hófehér sziklafalakról és a vakítóan fehér kavicsokról, ez okozza ezt a kékes színkavalkádot. Navaggio az a hely, amit egyszer legalább mindenkinek látni kell, át kell élni azt a magával ragadó élményt, amit az óriási fehér sziklafalak, a hófehér kövek és a kristlytiszta kék tenger áraszt. Szinte magába szippantja az embert a hely hangulata, Navaggio maga a tengeri éden. Fent a hegyekben, Anafonitria és Volimes között található egy függő erkély, 300 méter magasan a szakadék felett, amelyről mindenki elkészítheti saját képeslapját a Navaggio öbölről. Fent a mesterséges párkányon páratlanul szép panoráma tárul a szemünk elé. Navaggio felülről is megmutatja bájait, csak győzze a memóriakártyánk a fotózást és a filmezést. Egy hajóroncs található a parton, ami 1983 óta rozsdásodik a Navaggio öbölben. 1983-ban a partiőrség két csempészhajót vett üldözőbe amik alkoholt, drogot és cigarettát csempésztek. Az egyik hajónak sikerült Kefalónia irányában elmenekülni. A másik csempészhajó kapitánya pedig úgy gondolta, hogy az öbölben elrejtőzik az üldözöi elől, a viharban viszont zátonyra futott. A hajót kivontatták a partra és azóta is ott rozsdásodik az öbölben. A hajó igazi túristalátványosság lett, Zakynthos jelképévé vált. Egyes pletykák szerint a csempészhajón annyi cigaretta volt, hogy egész Zakynthoson 2 évig ingyen cigarettázott mindenki. A hajó kapitánya pár éve szabadult a börtönből, senkinek nem hajlandó nyilatkozni a történtekről. Elvonultan él a nyilvánosságtól.